VI Gala wręczenia Wawrzynów Pracy Organicznej

Wydarzeniem zwieńczającym IV Dni Pracy Organicznej (19-29 kwietnia 2015 r.) była uroczysta gala, która odbyła się 26 kwietnia w historycznych wnętrzach Bazaru Poznańskiego. Tego dnia wręczono Wawrzyny Pracy Organicznej – wyróżnienia dla osób i organizacji, które swoim wkładem inicjują rozwój gospodarczy, kulturowy i społeczny regionu.Tegoroczne Dni Pracy Organicznej odbyły się pod patronatem Komitetu Honorowego w skład, którego weszli:

Jak co roku przedstawiciele Unii Wielkopolan, reprezentanci władz oraz zaproszeni goście uczcili pamięć wielkich organiczników składając kwiaty przed ich pomnikami. Przy pomniku twórcy pracy organicznej Karola Marcinkowskiego, zebrani mogli wysłuchać utworów zaśpiewanych przez Uczniów Szkoły Podstawowej nr 2 w Luboniu Cieszkowianki pod dyr. Radosława Jastka.

IV gala Wawrzynów Pracy Organicznej rozpoczęła się pieśnią Gaude Mater Polonia, w wykonaniu Poznańskiego Chóru Kameralnego Towarzystwa Muzycznego im. Henryka Wieniawskiego pod. dyr. Katarzyny Matelskiej. Uroczystość otworzył Paweł Leszek Klepka ? Prezydent Unii Wielkopolan, który następnie prowadzenie gali przekazał prof. Jarosławowi Liberkowi ? Sekretarzowi Generalnemu. Prowadzący po przywitaniu zaproszonych gości, wśród których znaleźli się m. in.: Wicewojewoda Wielkopolski Marlena Maląg, Jacek Solarski Wiceprezydent Poznania, Burmistrz Lubonia Małgorzata Machalska, p. Sekretarz Agata Kubacka, II zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Swarzędz Tomasz Zwoliński, Pan Piotr Młynarz – Wydział Rozwoju Miasta Ostrowa, Starosta Pilski – Eligiusz Komarowski, Dyrektor Biblioteki Raczyńskich Anna Gruszecka, Wójt Suchego Lasu Grzegorz Wojtera, laureaci poprzednich Wawrzynów Pracy Organicznej  i rektorzy poznańskich uczelni wyższych, skierował słowa podziękowania do sponsorów tegorocznych Dni Pracy Organicznej.

Słowa podziękowania skierowane zostały również do Partnerów całego przedsięwzięcia, którzy wspomogli działania związane z organizację VI Dni Pracy Organicznej.

Kolejnym punktem gali był wykład Państwa Ewy i Włodzimierza Buczyńskich koncentrujący się na osobie Augusta hr.  Cieszkowskiego. Państwo Buczyńscy są regionalistami szeroko propagującymi ziemię
swarzędzką, a w sposób szczególny postać Augusta hrabiego Cieszkowskiego. Opublikowali ponad 150 artykułów w pismach regionalnych, wychodzących na terenie gminy Swarzędz. Są również autorami publikacji w pismach wojewódzkich i ogólnopolskich.

Punktem kulminacyjnym gali było wręczenie Wawrzynów Pracy Organicznej, których autorem jest Michał Wielopolski – artysta rzeźbiarz. Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się:
w kategorii Kultura – Maria Pigulska
w kategorii Edukacja -? Ewa i Włodzimierz Buczyńscy,
w kategorii Praca na rzecz wspólnot lokalnychJan Wojtyszyn,
w kategorii Partnerska formuła budowania gospodarkiFirma FOGO, nagrodę odebrał Prezes Zarządu, Tomasz Błaszak

Wawrzyn HonorowyPoznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk
Wawrzyn im. Emilii Sczanieckiej – Aleksandra Błażejewska

Galę uświetnił dwukrotny występ Poznańskiego Chóru Kameralnego Towarzystwa Muzycznego im. Henryka Wieniawskiego pod. dyr. Katarzyny Matelskiej.

W imieniu Stowarzyszenia Unia Wielkopolan uprzejmie dziękujemy, że byliście tego dnia z nami, a Laureatom jeszcze raz gratulujemy wyróżnień.