Spadkobiercy XIX-wiecznych organiczników

„Spadkobiercy XIX-wiecznych organiczników – spotkania z historią dla młodzieży” to projekt dofinansowany ze środków MHP w ramach Programu „Patriotyzm Jutra”.

Zaplanowane w ramach projektu wykłady i warsztaty odbędą się 12 września w Sali Białej Bazaru Poznańskiego. Uczestnictwo w warsztatach i wykładach jest bezpłatne. Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsca uczestników obowiązuje rejestracja do 9 września włącznie.

Udział w warsztatach wziąć mogą uczniowie szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadpodstawowych. Zgłoszenia na warsztaty dokonuje się uzupełniając formularz i przesyłając go na adres Organizatora unia@unia.wielkopolan.pl, zgłoszenia dokonać mogą również za pośrednictwem nauczyciela pod nr telefonu: 697 981 773.

Formularz zgłoszeniowy

Regulamin warsztatów i wykładów

Program warsztatów i wykładów : 12 września 2016 r. Bazar Poznański

09.00 – Historycznie o Bazarze Poznańskim ? wykład mobilny.
Wykład rozpocznie się przed wejściem do budynku, następnie przeniesie się do wnętrza, aby zakończyć się w Sali Białej. Celem wykładu będzie zapoznanie uczestników z historią budynku, ważnymi postaciami z nim związanymi. To także sposobność na zwiedzenie obiektu i przekonanie się ile historii w nim pozostało.

10.00 – Co to znaczy być organicznikiem?
Podczas wykładu zaprezentowane zostaną sylwetki twórców Pracy Organicznej oraz ideały jakimi się kreowali. Młodzi ludzie dowiedzą się czy trudno być organicznikiem w dzisiejszych czasach oraz co to znaczy działać w myśl ideałów XIX-wiecznych myślicieli.

11.30 Poznaj bohatera pracy organicznej – warsztaty.
Tworzenie profilu postaci historycznej nie musi być nudne. Pracując w kilku grupach uczestnicy i uczestniczki wykorzystując rożne materiały stworzą mikro-projekty, przedstawiające twórców pracy organicznej. Warsztaty pokażą, w jaki sposób można ożywić historię i jak współcześnie mówić o postaciach historycznych.

13.30  – Czy można pisać o wydarzeniach, w których się nie uczestniczyło ? wykład połączony z częścią warsztatową.
Prelekcja będzie miała za zadanie zachęcić uczestników i uczestniczki aktywnego obcowania z historią poprzez artystyczne środki wyrazu. Literatura, sztuka, muzyka mogą stać się narzędziem, które przyczyni się do kultywowania historii. Warsztat i wykład będą miały za zadania pokazać, w jaki sposób inspirować się historią, jak czerpać z wydarzeń przeszłych.

16.00 – Spotkania z organicznikami XXI wieku.
Zaproszeni gości opowiedzą uczestnikom i uczestniczką o inicjatywach jakich się podejmują oraz o tym czym dla nich jest praca i dorobek XIX-wiecznych organiczników.

17.00 – Zakończenie spotkań.

plakat-organicznicy