Obchody DPO w Szkole Podstawowej nr 2 im. A. hr. Cieszkowskiego w Luboniu

24 kwietnia w murach Szkoły Podstawowej nr 2 im. A. hr. Cieszkowskiego w Luboniu odbyło się podsumowanie odchodów Dni Pracy Organicznej zorganizowanych na terenie miasta i gmin.

Uroczystość rozpoczęła się przemówieniami:

• Burmistrz Miasta Lubonia p. Małgorzaty Machalskiej
  • Prezydenta Unii Wielkopolan, pana Pawła Klepki

Istotę pracy organicznej jako prądu filozoficznego przybliżył dr Marcin Jauksz z UAM. Po części oficjalnej nastąpiło wręczenie nagród  uczniom szkół podstawowych biorących udział w konkursie „Praca organiczna drogą do sukcesu Wielkopolski”. W międzyszkolnym konkursie wzięło udział 29 uczniów z lubońskich szkół podstawowych. Jury przyznało nagrody w 2 kategoriach wiekowych:

I miejsce w kategorii klas 1-3:

• Natalia Cywińska ze Szkoły Podstawowej nr 4

I miejsce w kategorii klas 4-6: ex-aequo:

• Lena Janicka i Małgorzata Kleiber ze Szkoły Podstawowej nr 2

II miejsce w kategorii klas 1-3:

• Tobiasz Witkowski ze Szkoły Podstawowej nr 4

III miejsce w kategorii klas 1-3:

• Iga Bartkowiak ze Szkoły Podstawowej nr 4

III miejsce w kategorii klas 4-6:

• Filip Kamiński ze Szkoły Podstawowej nr 2

Po gratulacjach rozpoczęła się część artystyczna. Przybyli goście wysłuchać mogli krótkich koncertów absolwentek szkoły Martyny i Kamili Malinowskich, Katarzyny Kubackiej i Laury Stieler. Przed publicznością wystąpiła też Poznańska Orkiestra Symfoniczna pod dyrekcją p. Łukasza Łodygowskiego. Zaśpiewali również Monika Buczkowska i Chaoran Zuo. Koncert zakończyli uczniowie Chóru Cieszkowianki zapraszając publiczność do wspólnego wykonania hymny szkolnego.

Relacja poniżej – zapraszamy do obejrzenia!