Inauguracja VI Dni Pracy Organicznej – Wierzenica

Tegoroczne VI Dni Pracy Organicznej rozpoczęły się 19 kwietnia w Wierzenicy, w dworku Augusta Cieszkowskiego. Uroczystość otwarcia poprzedzone zostało przemówieniami Burmistrza Miasta i Gminy Swarzędz, Mariana Szkudlarka i Prezydenta Unii Wielkopolan, Pawła Leszka Klepki.

Przemówienie Pana Burmistrza skoncentrowało się na przybliżeniu kolorytu gminy Swarzędz oraz krótkiej historii miejsca, w którym zorganizowano obchody. Burmistrz przedstawił również plany dotyczące rewitalizacji Wierzenicy, z szczególnym uwzględnieniem placu Augusta Cieszkowskiego w centralnej części wsi. Prezydent Unii Wielkopolan przybliżył zebranym ideę i genezę powstania Dni Pracy Organicznej, podkreślił również znaczenie wartości jakimi kierowali się organicznicy oraz ich ponadczasowy wydźwięk

.

fot. Tomasz Rybarczyk

Następnie głos zabrali państwo Ewa i Włodzimierz Buczyńscy – prelekcja koncentrowała się na postaci hr. Augusta Cieszkowskiego. Jako ostatni zabrał głos prof. Zbigniew Kundzewicz, który wraz z rodziną doprowadził do odbudowania zniszczonego dworu rodziny Cieszkowskich. Kolejnym punktem programu był występ artystyczny i poczęstunek, przygotowany dla zaproszonych gości. Następnie goście mieli możliwość zwiedzenia krypty grobowej Cieszkowskich w kościele pw. św. Mikołaja,  gdzie złożono kwiaty – w celu uczczenia pamięci o zasłużonym organiczniku.

fot. Tomasz Rybarczyk

Z całego serca dziękujemy za liczne przybycie!