Gala wręczenia VII Wawrzynów Pracy Organicznej

Wydarzeniem zwieńczającym VII Dni Pracy Organicznej (09-29 kwietnia 2018 r.) była uroczysta gala, która odbyła się 24 kwietnia w historycznych wnętrzach Bazaru Poznańskiego. Tego dnia wręczono Wawrzyny Pracy Organicznej ? wyróżnienia dla osób i organizacji, które swoim wkładem inicjują rozwój gospodarczy, kulturowy i społeczny regionu.Tegoroczne Dni Pracy Organicznej odbyły się pod patronatem Komitetu Honorowego w skład, którego weszli:

Jak co roku przedstawiciele Unii Wielkopolan, reprezentanci władz oraz zaproszeni goście uczcili pamięć wielkich organiczników składając kwiaty przed ich pomnikami. W dniu uroczyste gali uczczona została pamięć twórcy pracy organicznej Karola Marcinkowskiego.

Uroczystość otworzył Paweł Leszek Klepka – Prezydent Unii Wielkopolan, który następnie prowadzenie gali przekazał prof. Jarosławowi Liberkowi – Sekretarzowi Generalnemu oraz wiceprezydentowi Ryszardowi Ciesielskiemu. Prowadzący po przywitaniu zaproszonych gości, skierował słowa podziękowania do głównego mecenat i dobroczyńców VII  Dni Pracy Organicznej.

Słowa podziękowania skierowane zostały również do Partnerów całego przedsięwzięcia, którzy wspomogli działania związane z organizację VII Dni Pracy Organicznej, dziękujemy za coroczne wsparcie!

Imprezę uświetnili swoim wystąpieniem ?  prof. AM dr hab. Halina Lorkowska, która w kilkuminutowym wykładzie przybliżyła postać Paderewskiego, koncentrując się na jego działaniach związanych z pracą organiczną oraz Michał Zatora ? jedyny w swoim rodzaju śpiewający harfista w Polsce.

Punktem kulminacyjnym gali było wręczenie Wawrzynów Pracy Organicznej, których autorem jest Michał Wielopolski ? artysta rzeźbiarz. Laureaci Wawrzynu Pracy Organicznej 2018 zostali wyróżnieni w sześciu kategoriach.

Wawrzyn Honorowy przypadł Aleksandrowi Dobie – polskiemu podróżnikowi, kajakarzowi, zdobywcy i odkrywcy z Polic, urodzonemu w Swarzędzu, który jako pierwszy człowiek w historii samotnie przepłynął kajakiem Ocean Atlantycki.

Wawrzyn im. Emilii Sczanieckiej Irena Wojewódzka-Kucz – zasłużona działaczka społeczna i m.in. Prezes Stowarzyszenia ?REHABILITACJA? im. Karola Marcinkowskiego w Wągrowcu działającego na rzecz Chorych Niepełnosprawnych i ich rodzin.Wyróżnienie odebrała wnuczka Pani Ireny.
Wawrzyn Kategoria Kultura Ryszard Łuczak – jeden z najpopularniejszych poznańskich chórmistrzów – dyrygent Poznańskiego Chóru Nauczycieli im. Ignacego Jana Paderewskiego.
Wawrzyn Kategoria Edukacja Ryszard Rychlewski – były sportowiec, piłkarz Warty Poznań, animator Sportu, organizator imprez im. K. Skolimowskiej.
Wawrzyn Kategoria Praca na rzecz wspólnot lokalnych Tomasz Klauza – Twórca Muzeum Napoleońskiego i Gwiezdnych Wojen z Witaszyc.

Wawrzyn Kategoria – Partnerska formuła budowania gospodarki Enea SA zajmuje się sprzedażą energii elektrycznej dla gospodarstw domowych i firm. Spółka mocno zaangażowana w społeczną odpowiedzialność biznesu.

Galę uświetnił występ poznańskiego Chóru Kameralnego Towarzystwa Muzycznego im. Henryka Wieniawskiego pod. dyr. Katarzyny Matelskiej oraz Michała Zatora – fenomenalnego harfisty.

W imieniu Stowarzyszenia Unia Wielkopolan uprzejmie dziękujemy, że byliście tego dnia z nami, a Laureatom jeszcze raz gratulujemy wyróżnień.